15.12.2009

Mantan kuulumiset

Heipparallaa, kirjoitan pikapikaa tällaisen karvalakkimallin postauksen töiden lomassa. Voisin sitten myöhemmin tiistaina kirjoittaa kunnollisen kirjoituksen...

Viime torstainahan kävimme äitini koiran, Mantan, kanssa eläinlääkärin luona. Manta on lokakuussa 2 vuotta täyttänyt narttu, joten pennut alkavat olemaan ajankohtainen asia. Noin puoli vuotta sitten käytimme sen lonkkakuvissa edellisen kerran ja silloin ne tulivat virallisena lausuntona C-D:nä (toinen lonkka C, toinen D) takaisin. Lonkista kun puhutaan, A on terveet lonkat ja B:n sekä C:n lonkat omaavaa koiraa voidaan vielä käyttää jalostukseen, mutta D:n lonkat ovat jo hylätyt. Puoli vuotta sitten eläinlääkäri oli sitä mieltä, että lonkat on ok:t ja siksi olikin niin iso shokki, kun virallinen lausunto olikin huono. Siskoni (joka on Mantan kasvattaja) antoi minulle tehtäväksi liikuttaa Mantaa urakalla puolen vuoden ajan, koska hän epäili lonkissa olevan löysyyttä, jonka saisi lihaskuntoa parantamalla pois. Minun hommani siis oli yksinkertaisesti juoksuttaa Mantaa: tehdä sen kanssa pyörälenkkejä 2-3 kertaa viikossa, juoksuttaa vapaana ja eri alustoilla (nurmikko, asfaltti, hiekka jne.). Pikkuhiljaa tuloksia rupesi syntymään ja Manta selkeästi kiinteytyi, sen liikkeet paranivat ja kropan hallinta kehittyi. Enää se ei liikkunut kuin vempula vaan kuin terve koira liikkuu: sulavasti ja "vähin äänin".

Tällä kertaa röntgenkuvattiin lonkkien lisäksi myös selkä ja kyynärät ja kuunneltiin sydän, ettei ole sivuääniä. Lonkkakuvien ohella jännitimme myös selän tuloksia, koska Mantalla on todella pitkä selkä ja se on ennemmin liikkuessaan "kiertänyt" sitä. Tämäkin kaiketi johtui heikosta lihaskunnosta, koska enää kiertoa ei liikkuessa ole.

Ja ne tulokset: selkä 0 (eli terve), kyynärät 0-0 (terveet), sydämessä ei sivuääniä ja lonkat B-B!!! Eläinlääkäri, joka tutki Mantan, on tunnettu tiukkuudestaan näissä asioissa ja oli ennen kuvauksia sanonut, että harvoin ne tulokset muuttuvat mutta kuvien jälkeen tuli siskolleni sanomaan, että ohhoh, tämähän näyttää todella hyvältä. Ja se on tuolta lääkäriltä paljon sanottu! Toki, virallinen lausunto on vielä saamatta ja sitä vielä jännitetään, mutta toiveet on korkeammalla kuin koskaan. Jos lonkkatulokset tulevat hyväksyttyinä takaisin, tietää se A) minulle hyvää mieltä ja palkkiota puolen vuoden uurastuksesta ja B) Mantalle pentuja!

Toki, vielä on paljon mutkia matkassa. Jos tulokset ovat hyvät, täytyy löytää sopiva uros. Astutuksen täytyy onnistua ja Mantan tulla tiineeksi. Mutta nyt ollaan edes askel lähempänä tavoitetta! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

- Kommentit
* Positiiviset ja negatiiviset
* Kysymykset

- Blogin kehittämiseen vinkkejä
* Luettavuus, kieli, tagit, kuvat etc.

- Postausideat
* Mistä Sinä toivoisit minun kirjoittavan?


Kiitos! :)