16.10.2012

Tulvi Pohjanmaa

Kukaan ei varmasti ole välttynyt reilun viikon takaisilta "Pohjanmaa veden vallassa!" -uutisilta. Täällä ei silloin muusta puhuttukaan ja vieläkin tulvat pulpahtavat puheenaiheena pinnalle. Se oli kyllä jotain aivan älytöntä... Täällä nyt tulvii joka kevät ja siihen on varauduttu, mutta nyt vesi oli noilla kevään tulvapaikoilla - ja lisäksi joka paikassa muuallakin!

Tuttuni on maanviljelijä ja hän kirjoitti Facebookissa joutuneensa avaamaan pelloilleen tulvaluukut ja että sinne meni lietteet sekä kalkit. Ja monella puinnit vielä vaiheessa, eli bye bye sato. Pohdittiinkin äitin kanssa, että täällä suunnalla taitaa olla talvella aikamoinen kato leivästä ja muista viljatuotteista. Niin ja liha tietysti kallistuu... Kauhajoella jouduttiin pahimpaan tulva-aikaan 250 sikaa siirtämään naapurin navettaan. Miettikää, kaks ja puoli sataa sikaa! Mikä määrä ja mikä homma!

Ja tiedättekö, äiti sanoi, että Luopajärvellä (eli Seinäjoen ja Jalasjärven puolivälissä) on edelleen pelloilla vettä vaikka kuinka paljon. Ja kun tulee pakkaset niin se jäätyy... Ja keväällä on entistä pahemmat tulvat kuin normikeväänä. Kierre on valmis.

No, me käytiin äitin kanssa uteliaina viikko sitten sunnuntaina ajelemassa Ilmajoella ja Kurikassa ja mä napsin kuvia tuolta reissulta.


Ensin vähän pelto järvikuvia. Näissä kuvissa, joka paikassa missä näette vettä, ei pitäisi olla sitä.

Tämä on Ilmajoen keskustan tuntumasta... Tässä tulvii pieni joen sivuhaara, joka yhtyy tuonnempana Kyröjokeen. Tässä veden pitäISI olla noiden vasemmalla olevien puiden vasemmalla puolella. Vaan kun ei ole.


Ja tämä on otettu tuon edellisen kuvan "vastapäätä", eli tien toiselta puolelta. Kuvan talo taisi säästyä vesivahingoilta. Ei ollut kuitenkaan mikään itsestäänselvyys tuo juttu.


 
 
Alikulku täynnä vettä... Eikä hajuakaan, mistä vesi tuonne on tullut, kun jokea ei ole lähimainkaan! Viemäreistä kenties..
 

foto
 
Ylläoleva kuva on lainattu Ilmajoen Musiikkijuhlien sivuilta. Joki on tässä kuvassa "oikeassa" korkeudessa ja nyt pyydänkin kiinnittämään huomionne katsomon ylätasalle ja takana olevaan punaiseen tuulimyllyyn. Ja sitten katsokaa allaolevaa kuvaa:


Kuva on nimittäin täsmälleen samasta paikasta. Uskomatonta!


Vesi oli äärettömän likaista ja tuossa paalun juurella vedessä lilluu pelloilta kulkeutunutta viljaa. Iyyhh!


Soutuveneet valmiudessa. :D

Kurikassa oli jouduttu ihan keskustassa olevia katuja sulkemaan (keltainen rakennus on kirkko), kun vesi meni sillan yli. Mua murehdutti kovasti hautausmaan puolesta, koska Kurikan hautausmaa viistää alaspäin jokirantaa kohti ja vesi olikin noussut noin metrin päähän hautuumaata kiertävästä aidasta. Onneksi isän ja isän sisarusten ja vanhempien haudat on ihan kirkon lähellä mäen huipulla niin sinne ei tuu vesi yltämään koskaan. Okei, jos koti joutuu veden valtaan niin se on kamalinta, mutta ajatus siitä, että haudat on veden alla (varsinkin jos on hiljan haudattu) on karmaiseva. Onneksi niin ei käynyt! :)

Toivottavasti tästä ei tuu samanlainen jokavuotinen "tapa" kuin kevättulvista, ei voi muuta sanoa.

2 kommenttia:

  1. Huhhuh, melkoisesti vettä. Tulvat ovat kamalia. Ajatella jos oma koti joutuisi vedenvaltaan. :S

    VastaaPoista
  2. Sanos muuta ja tällä kertaa veden saartamiksi joutui taloja, joiden ympärillä ei oo mitään muuta kuin peltoa, eli voisi kuvitella olevansa vedeltä "turvassa". Onneksi asun kerrostalossa (puoli kerrosta maanpinnasta) keskellä keskustaa. :)

    VastaaPoista

- Kommentit
* Positiiviset ja negatiiviset
* Kysymykset

- Blogin kehittämiseen vinkkejä
* Luettavuus, kieli, tagit, kuvat etc.

- Postausideat
* Mistä Sinä toivoisit minun kirjoittavan?


Kiitos! :)